Tubular lumbar microdiscectomy

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σπονδυλικής στήλης

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σπονδυλικής στήλης, MIS, κερδίζει συνεχώς έδαφος αφού επιτυγχάνει νευρική αποσυμπίεση ή σταθεροποίηση χωρίς να βλάπτει τη λειτουργική ανατομική της.

 Η οσφυαλγία και η οσφυοισχιαλγία είναι από τα συχνότερα

προβλήματα της εποχής μας και από τις βασικότερες αιτίες αποχής από την εργασία. Πλήθος θεραπευτικών συντηρητικών μέσων έχουν εφαρμοστεί αναλόγως τις ενδείξεις που κάθε ασθενής παρουσιάζει: αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά φάρμακα, φυσικοθεραπευτικές συνεδρίες, manual therapy, manipulation, σύστημα McKenzie, μηχανήματα έλξης, ασκήσεις στο νερό και άλλα.

Επί αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής και σε εμμονή η επιδείνωση των συμπτωμάτων, πόνος στο πόδι, κάψιμο, αίσθημα ζεστού η κρύου νερού, ηλεκτρικό ρεύμα, μυική αδυναμία, υπαισθησία πτώση άκρου ποδός η θεραπεία είναι χειρουργική.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός η ο νευροχειρουργός, γιατί όχι σε συνεργασία οι δυό τους, που είναι εξειδικευμένοι στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης και κατέχουν κατόπιν ειδικής εκπαίδευσης τις MIS τεχνικές τις εφαρμόζουν με μεγάλη επιτυχία σε περιπτώσεις όπως δισκοπάθεια, οσφυαλγία με ριζίτιδα, αυχενικό σύνδρομο, κάταγμα σπονδύλου μετατραυματικής αιτιολογίας η από οστεοπόρωση και σε πόνο αστάθειας.

Ποιος άλλωστε δε θα επέλεγε μία τεχνική με μικρότερες χειρουργικές τομές, μικρότερη βλάβη ιστών του σώματος, μικρότερη απώλεια αίματος, λιγότερο πόνο, μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο και γρηγορότερη ανάρρωση;

Η MIS σπονδυλικής στήλης είναι άριστη όσον αφορά νευρική αποσυμπίεση και διατρηματική σπονδυλοδεσία (TLIF) ενώ μέθοδοί της αποτελούν η διαδερμική μικροδισκεκτομή, η διαδερμική σπονδυλοδεσία, οι τεχνητοί μεσοσπονδύλιοι αυχενικοί δίσκοι σε άτομα ηλικίας μέχρι 50 ετών με αυχενική ριζίτιδα και η κυφοπλαστική.

ts1

Η τελευταία προσφέρει άμεση ανακούφιση με διαδερμική έγχυση τσιμέντου με μπαλόνι προς αποφυγή θερμικής βλάβης και αποκατάσταση του ύψους του σπονδυλικού σώματος που είχε ελαττωθεί λόγω μετατραυματικού η οστεοπορωτικού επώδυνου κατάγματος.

Όσον αφορά τη δισκεκτομή θα πρέπει να εκπληρούνται οι κάτωθι προϋποθέσεις:

α. πλήρης αποσυμπίεση της νευρικής ρίζας.

β. άριστη εικόνα του χειρουργικού πεδίου με μικροσκοπική μεγένθυνση, έτσι ώστε να προστατεύεται ονευροαγγειακός σχηματισμός.

γ. ελαχιστοποίηση της βλάβης του φυσιολογικού ανατομικού ιστού.

Οι δύο πρώτες προυποθέσεις εκπληρούνται τόσο με τη κλασική μικροδισκεκτομή όσο και με τη tubular μικροδισκεκτομή. Η δεύτερη συνίσταται στη χρήση ειδικών σωλήνων αυξανόμενου προοδευτικά μεγέθους μέσω μίας πολύ μικρής τομής του δέρματος.

Ο σωληνωτός αυτός διαστολέας εισέρχεται με τη βοήθεια οδηγού βελόνης υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο( C arm) και σταθεροποιείται με ειδικό βραχίονα.

 ts2

Η μέθοδος εξασφαλίζει την τρίτη προϋπόθεση αφού δεν κόβεται η περιτονία και ο σωλήνας απωθεί τους ιστούς μόνο κατά 8 με 9 χιλιοστά κατανέμοντας ομοιόμορφα την πίεση στους παρασπονδυλικούς μύες χωρίς μεγάλη βία. Η νευρική ρίζα αποσυμπιέζεται πλήρως και με ασφάλεια με τη βοήθεια του μικροσκοπίου αφαιρώντας το χαλασμένο δισκικικό υλικό η τον παχυσμένο ωχρό σύνδεσμο.

Ο ασθενής αισθάνεται άμεση ανακούφιση και βελτίωση των συμπτωμάτων του, μένει ένα βράδυ στο νοσοκομείο και κινητοποιείται γρήγορα, εξέρχεται περιπατητικός, επιστρέφει στην εργασία του με προσοχή σε μία εβδομάδα και οδηγεί περίπου σε 3 με 4 εβδομάδες. Η μικροδισκεκτομή είναι το golden standard για την οσφυική δισκεκτομή. 

Πρέπει όμως να τονίσουμε αυτό που και ο πατέρας της μικροσκοπικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης John Mc Cullogh αναφέρει, ότι το σημαντικότερο κριτήριο επιτυχούς επέμβασης στη σπονδυλική στήλη είναι η σωστή επιλογή του ασθενή που θα χειρουργηθεί.

esot

FAQs

Βοηθάει η άσκηση στην αρθρίτιδα;

Η άθληση όταν γίνεται σωστά βελτιώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας μέσω: αύξησης του εύρους κίνησης της άρθρωσης, αύξηση της μυϊκής δύναμης, αύξηση της μυϊκής

Read More

Θα επανέλθω πλήρως;

Μετά απο ένα άριστο πρόγραμμα αποκατάστασης και εφόσον ο ασθενής ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του ιατρού και του φυσικοθεραπευτή του,

Read More

Θέλει χειρουργείο;

Το βασικό κριτήριο για το αν χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση η όχι ο τραυματισμός αυτός δεν είναι αν η ρήξη του ΠΧΣ είναι πλήρης η μερική αλλά

Read More

Μπορεί να καθύστερήσει η επιστροφή μ

Δεν επιστρέφουν όλοι γρήγορα σε καθημερινές δραστηριότητες μετά από αρθροσκοπική επέμβαση γόνατος. 

Read More

Ποιά είναι τα σημάδια της υπερκόπωση

Η υπερβολή μπορεί να οδηγήσει σε υπερκόπωση στην παθολογική εκείνη κατάσταση δηλαδή που ο οργανισμός δεν μπορεί να ανανήψει από την άσκηση.  Τα σημάδια που θα σας κάνουν να καταλάβετε ότι κάπου το παρακάνετε, είναι τα εξής:

Read More

Ποιές είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Η αρθροσκόπηση είναι μια ασφαλής επεμβατική πράξη.  Συζητήστε ό,τι σας προβληματίζει με τον αναισθησιολόγο.  Όπως σε όλες τις επεμβάσεις όμως, υπάρχει ένας

Read More

Πόσο μένω στο νοσοκομείο;

Συνήθως την παραμονή ή το πρωί της επέμβασης θα κάνετε αιματολογικές εξετάσεις, ηλεκτροκαρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος,

Read More

Πότε η γυμναστική είναι ασφαλής και

Ένα πρόγραμμα εξάσκησης για να είναι ασφαλές και ωφέλιμο πρέπει να βασίζεται στις εξής παραμέτρους:

Read More

Πώς γίνεται το χειρουργείο;

Η επέμβαση γίνεται αρθροσκοπικά με τη χρήση μοσχεύματος (δηλαδή άλλων τενόντων) απο τον ίδιο τον ασθενή, κυρίως οπισθίων μηριαίων (ημιτενοντώδη-ισχνό)

Read More

Πως εκδηλώνεται;

Τα οστά στις βασικές αρθρώσεις καλύπτονται από χόνδρο (αρθρικό ή υαλοειδή) για να αποφεύγονται οι φθορές κατά την κίνηση της άρθρωσης. 

Read More

Πώς σπάει ο χιαστός;

Ο βασικός μηχανισμός ρήξης του είναι αυτός που η κνήμη παραμένει “κολημένη” στο έδαφος ενώ το υπόλοιπο σώμα συνεχίζει την κίνηση στροφής του. 

Read More

Σε τι βοηθάει η αρθροσκόπηση στο γόν

Βοηθάει στην αντιμετώπιση:

Read More

Τι άλλα όπλα έχουμε στην αντιμετώπισ

Εκτός από την σωστή άσκηση άλλα όπλα στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας είναι αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενέσεις ενδαρθρικές υαλουρονικού οξέος, σκευάσματα χονδροϊτίνης-γλυκοζαμίνης και

Read More

Τι είναι αρθρίτιδα;

Η οστεοαρθρίτιδα είναι από τις συχνότερες παθήσεις αφού περισσότερο από το 70% των ανθρώπων, 65 ετών και άνω θα εμφανίσει ακτινογραφικά

Read More

Τι είναι η αρθροσκόπηση γόνατος;

Η αρθροσκόπηση είναι μια ασφαλής χειρουργική μέθοδος.  Είναι ελάχιστα επεμβατική και επιτρέπει στον ορθοπαιδικό σας,

Read More

Τι είναι ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμο

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι βασικό σταθεροποιητικό στοιχείο του γόνατος εμποδίζοντας την αυξημένη μετακίνησή

Read More

Τι λάθη κάνουμε συνήθως όταν γυμναζό

Τα συχνότερα λάθη που κάνουμε είναι: Οχι καλή προθέρμαση (5-10¨ ποδήλατο ή γρήγορο περπάτημα), όχι διατάσεις στις βασικές μυικές ομάδες, σηκώνουμε

Read More

FACEBOOK