Previous Next

ACL reconstruction

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος  του γόνατος είναι το κύριο σταθεροποιητικό στοιχείο της άρθρωσης αυτής αποτρέποντας τόσο την πρόσθια μετατόπιση της κνήμης όσο και την   έσω στροφή αυτής. Αποτελείται από δύο ανατομικές δέσμες, την προσθία έσω και την οπισθία έξω με διαφορετική εμβιομηχανική συμπεριφορά της κάθε μίας σε κάμψη και έκταση.

FullSizeRenderΚακή  προετοιμασία ,  ελλιπής  ή  υπερβολική  προπόνηση ,  κακή  αποκατάσταση  παλαιοτέρων  τραυματισμών , μυική ανισορροπία εκτεινόντων και καμπτήρων μυών
στο ίδιο πόδι η συγκριτικά στα δύο πόδια  ή  απλά  η  ‘κακιά  στιγμή ’  είναι  οι  συχνότερες  αιτίες . Όπως  επίσης  και  η  κακή  προθέρμανση ,  τα  ακατάλληλα  υποδήματα  και  γήπεδα ,ενώ ερευνάται αν υπάρχει και γενετική προδιάθεση.

.Μετά  τον  τραυματισμό  υπάρχει  πόνος  (όχι  πάντα), κυρίως αν έχει σπάσει και ο έσω η ο έξω μηνίσκος  η ο χόνδρος,  οίδημα άλλοτε άλλου βαθμού  και  αίσθημα  αστάθειας  (‘μου  φεύγει  το  πόδι  μου’).  Η  διάγνωση  τίθεται κυρίως κλινικά  με  ειδικές  δοκιμασίες  από  έμπειρο  ορθοπαιδικό χειρουργό ειδικευμένο  στις  αθλητικές  κακώσεις ,  ενώ  ο  ρόλος  της  μαγνητικής  τομογραφίας  είναι  βοηθητικός –  και  σαφώς  όχι  καθοριστικός -,κυρίως για τη διάγνωση συνοδών κακώσεων όπως ρήξη μηνίσκων, πλαγίων συνδέσμων, οπισθίου χιαστού συνδέσμου, χόνδρου, οστικού μετατραυματικού οιδήματος  η πιο σύνθετων κακώσεων γόνατος..

 

 

FullSizeRender 1Η  αντιμετώπιση είναι η χειρουργική αποκάτασταση της κάκωσης  ανεξαρτήτου ηλικίας η επιπέδου δραστηριότητας. Εχει αποδειχθεί  σε πολλές εργασίες και πρόσφατα και σε δική μας μελέτη με τη χρήση αυτομοσχεύματος ισχιομηριαίων ( ημιτενοντώδης και ισχνός τένοντας), ότι η μετατραυματική οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι αναπόφευκτη είτε  η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου  χειρουργηθεί είτε όχι.  Αρα είναι λάθος να χρησιμοποιούμε σαν κριτήριο του χειρουργείου τη μετατραυματική αρθρίτιδα γόνατος.

Τα χειρουργημένα γόνατα όμως είναι πιο λειτουργικά με καλύτερο επίπεδο δραστηριότητας και με λιγότερες επιπλοκές, Βεβαίως σε ένα αθλητή το χειρουργείο είναι μονόδρομος  αλλά και σε οποιονδήποτε δραστήριο ανθρωπο είναι η καλύτερη επιλογή. Είναι σημαντικό να τονίσουμε επίσης  ότι σε παιδιά με ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου ακόμα και με ανοικτές επιφυσιακές πλάκες η μέθοδος εκλογής είναι η χειρουργική αποκατάσταση για πρόληψη επιπλοκών καταστροφικών για το μέλλον του γόνατος, όπως οι ρήξεις μηνίσκων η οι βλάβες αρθρικού χόνδρου που συμβαίνουν πριμένοντας να φτάσει το παιδί την σκελετική ωρίμανση. Δεν πρέπει να αποφεύγεται το χειρουργείο αφού ο κίνδυνος αναπτυξιακής ανωμαλίας του παιδιού έχει σχεδόν εκλείψει με τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, τις οποίες βεβαίως πρέπει να γνωρίζει ο εξειδικευμένος ορθοπαικός χειρουργός.

FullSizeRender 2Ο σωστός χρόνος για το πότε πρέπει να γίνει το χειρουργείο για την αποκατάσταση του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, δηλαδή η συνδεσμοπλαστική, είναι όταν το γόνατο είναι ήρεμο.Αυτό σημαίνει ότι δεν πονάει, δεν είναι πρησμένο και πρέπει να έχει πλήρες εύρος κίνησης, δηλαδή έκταση και κάμψη.Αν δεν ισχύουν τα προηγούμενα κριτήρια πρέπει ο ορθοπαιδικός να στείλει τον ασθενή για φυσικοθεραπείες περιμένοντας όσο χρειαστεί, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών όπως η αρθροίνωση.

Ο  σπασμένος πρόσθιος  χιαστός  δέν  ράβεται  (έχει  δοκιμαστεί,  χωρίς  επιτυχία,  κατά  το  παρελθόν) και φυσικά δεν κολάει μόνος του.Αντικαθίσταται  και  στη  θέση  του  τοποθετείται  είτε  φυσικό  αυτομόσχευμα  είτε σε κάποιες επιλεκτικές περιπτώσεις , κυρίως σε επανεπεμβάσεις η σύνθετες κακώσεις γόνατος, πτωματικό  μόσχευμα  τα  οποίο  ‘καθηλώνεται’  με  διάφορους  τρόπους.

Το  είδος  του  μοσχεύματος  αποτελεί  μεγάλο  αντικείμενο  συζήτησης,  με  το  φυσικό  μόσχευμα  ν’  αποτελεί  την  κύρια και σε πολλές περιπτώσεις την μοναδική  επιλογή.

Η  χρησιμοποίηση  του  κεντρικού τριτημορίου από τον   επιγονατιδικό  τένοντα και οστικών τεμαχίων της επιγονατίδας και του κνημιαίου κυρτώματος   αρθροσκοπικά,  αποτελεί  μια  πολύ  καλή  επιλογή  αφού  η  αντοχή,  η  βιωσιμότητα  και  η  άριστη  σταθεροποίηση  του  μοσχεύματος  είναι  τα  βασικά  πλεονεκτήματα.

FullSizeRender 3Υπάρχουν  όμως  και  προβλήματα,  όπως  πόνος  στην  πρόσθια  επιφάνεια  του  γονάτου,  απώλεια  εκτάσεως  ή  κάταγμα  επιγονατίδος η των οστικών τεμαχίων που λήφθησαν ως μόσχευμα. (κυρίως  από  κακή  τεχνική).

Δημοφιλής  τα  τελευταία  χρόνια  έγινε  η  χρήση  δύο  τενόντων  μαζί,  του  ημιτενοντώδη  και  του  ισχνού  προσαγωγού (συνολικά  τετραπλό  μόσχευμα).

Πλεονέκτημα  της  μεθόδου  είναι  η  αντοχή  του  μοσχεύματος (υπερδιπλάσια  του  φυσιολογικού  πρόσθιου  χιαστού). Μειονέκτημα  είναι  τα  σημεία  καθήλωσης,  τόσο  στο  μηρό  όσο  και  στην  κνήμη (ενσωμάτωση τένοντα σε οστούν ) .Δύο είναι οι πολύ μεγάλες εξελίξεις στην συγκεκριμένη μέθοδο. Πρώτον η τεχνική του διπλού τούνελ (double bundle) με τα δύο τενόντια μοσχεύματα να χρησιμοποιούνται χωριστά σε διαφορετικά οστικά τούνελ στον μηρό και στην κνήμη αναπαριστώντας καλύτερα την ανατομική του φυσιολογικού ΠΧΣ με τις δύο δέσμες. Η τεχνική αυτή ,που έχει αρχίσει να μη χρησιμοποιείται πλέον ευρέως αφού σε βάθος χρόνου δεν έδωσε τελικά καλύτερα κλινικά αποτελέσματα , όξυνε όμως  τις χειρουργικές ικανότητες των χειρουργών και καθιέρωσε την χρήση της έσω αρθροσκοπικής πόρτας για την παρασκευή του μηριαίου τούνελ.

. Κυρίως όμως μας έμαθε να σεβόμαστε περισσότερο και να γνωρίσουμε καλύτερα την ανατομική του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου οδηγώντας έτσι τις εξελίξεις στο επόμενο στάδιο. Δηλαδή στην πλήρως ανατομική και εξατομικευμένη ανά ασθενή και όχι πια στην ισομετρική, αποκατάσταση του ραγέντος συνδέσμου. Η θέση που τοποθετούμε πλέον το μόσχευμα του πρόσθιου χιαστού έχει αλλάξει από το παρελθόν. Δεν χρησιμοποιείται πια η μέθοδος του ρολογιού με τις θέσεις μία και έντεκα ούτε καν στις θέσεις δέκα και δύο  αλλά τοποθετούμε το μόσχευμα πολύ πιο χαμηλά εξασφαλίζοντας και τη στροφική σταθερότητα, απαραίτητη για το γόνατο. Ετσι η διακνημιαία (transtibial) μέθοδος διάνοιξης των οστικών τούνελ είναι ξεπερασμένη και κυρίως ανατομικά λανθασμένη.

Ο χρόνος επιστροφής σε αθλητική δραστηριότητα τοποθετείται κατ’ελάχιστο στους έξι μήνες. Η διαδικασία βιολογικής ενσωμάτωσης του μοσχεύματος απαιτεί συγκεκριμένα χρονικά στάδια με αντίστοιχα στάδια ανάπτυξης της αντοχής και δύναμής του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις μελλοντικές εξελίξεις στη χειρουργική του ΠΧΣ αποτελούν οι πιθανές βιολογικές θεραπείες που θα δράσουν είτε συνεργικά είτε ενισχυτικά όπως η χρήση αυτόλογου αιμοπεταλιακού παράγοντα (PRP) η μεσεγχυματικών κυττάρων (stem cells).  Απαιτείται αρκετός χρόνος και σωστά δομημένες επιστημονικές εργασίες για να τεκμηριωθεί η χρήση τους η όχι.

Τελειώνοντας,  θα  πρέπει  να  τονιστεί  η  πολύ  μεγάλη  σημασία  που  έχει  για  το  άριστο  τελικό  αποτέλεσμα  η  μετεγχειρητική  αποκατάσταση  που  θα  εφαρμοστεί.

Για  κάθε  μέθοδο  που  θα  εφαρμοστεί  για  την  αποκατάσταση  του  πρόσθιου  χιαστού  συνδέσμου  υπάρχει  αντίστοιχο  πρόγραμμα  αποκατάστασης,  που  ο  καλός  και  έμπειρος  φυσικοθεραπευτής  θα  εφαρμόσει  ή  θα  προσαρμόσει  με  βάση  την  πορεία  της  θεραπείας σε αγαστή συνεργασία με το θεράποντα ιατρό.

Πρέπει να τονίσουμε ότι η χειρουργική επέμβαση αποκάταστασης ρήξης προσθίου χιαστού συνδέσμου γόνατος δεν είναι επέμβαση ρουτίνας ,βατή για το μέσο ορθοπαιδικό χειρουργό. Είναι επέμβαση πολύ υψηλής ακρίβειας που απαιτεί εξειδίκευση, συνεχή εκπαίδευση , εμπειρία και προηγμένες χειρουργικές δεξιότητες .

 

FAQs

Βοηθάει η άσκηση στην αρθρίτιδα;

Η άθληση όταν γίνεται σωστά βελτιώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας μέσω: αύξησης του εύρους κίνησης της άρθρωσης, αύξηση της μυϊκής δύναμης, αύξηση της μυϊκής

Read More

Θα επανέλθω πλήρως;

Μετά απο ένα άριστο πρόγραμμα αποκατάστασης και εφόσον ο ασθενής ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του ιατρού και του φυσικοθεραπευτή του,

Read More

Θέλει χειρουργείο;

Το βασικό κριτήριο για το αν χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση η όχι ο τραυματισμός αυτός δεν είναι αν η ρήξη του ΠΧΣ είναι πλήρης η μερική αλλά

Read More

Μπορεί να καθύστερήσει η επιστροφή μ

Δεν επιστρέφουν όλοι γρήγορα σε καθημερινές δραστηριότητες μετά από αρθροσκοπική επέμβαση γόνατος. 

Read More

Ποιά είναι τα σημάδια της υπερκόπωση

Η υπερβολή μπορεί να οδηγήσει σε υπερκόπωση στην παθολογική εκείνη κατάσταση δηλαδή που ο οργανισμός δεν μπορεί να ανανήψει από την άσκηση.  Τα σημάδια που θα σας κάνουν να καταλάβετε ότι κάπου το παρακάνετε, είναι τα εξής:

Read More

Ποιές είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Η αρθροσκόπηση είναι μια ασφαλής επεμβατική πράξη.  Συζητήστε ό,τι σας προβληματίζει με τον αναισθησιολόγο.  Όπως σε όλες τις επεμβάσεις όμως, υπάρχει ένας

Read More

Πόσο μένω στο νοσοκομείο;

Συνήθως την παραμονή ή το πρωί της επέμβασης θα κάνετε αιματολογικές εξετάσεις, ηλεκτροκαρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος,

Read More

Πότε η γυμναστική είναι ασφαλής και

Ένα πρόγραμμα εξάσκησης για να είναι ασφαλές και ωφέλιμο πρέπει να βασίζεται στις εξής παραμέτρους:

Read More

Πώς γίνεται το χειρουργείο;

Η επέμβαση γίνεται αρθροσκοπικά με τη χρήση μοσχεύματος (δηλαδή άλλων τενόντων) απο τον ίδιο τον ασθενή, κυρίως οπισθίων μηριαίων (ημιτενοντώδη-ισχνό)

Read More

Πως εκδηλώνεται;

Τα οστά στις βασικές αρθρώσεις καλύπτονται από χόνδρο (αρθρικό ή υαλοειδή) για να αποφεύγονται οι φθορές κατά την κίνηση της άρθρωσης. 

Read More

Πώς σπάει ο χιαστός;

Ο βασικός μηχανισμός ρήξης του είναι αυτός που η κνήμη παραμένει “κολημένη” στο έδαφος ενώ το υπόλοιπο σώμα συνεχίζει την κίνηση στροφής του. 

Read More

Σε τι βοηθάει η αρθροσκόπηση στο γόν

Βοηθάει στην αντιμετώπιση:

Read More

Τι άλλα όπλα έχουμε στην αντιμετώπισ

Εκτός από την σωστή άσκηση άλλα όπλα στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας είναι αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενέσεις ενδαρθρικές υαλουρονικού οξέος, σκευάσματα χονδροϊτίνης-γλυκοζαμίνης και

Read More

Τι είναι αρθρίτιδα;

Η οστεοαρθρίτιδα είναι από τις συχνότερες παθήσεις αφού περισσότερο από το 70% των ανθρώπων, 65 ετών και άνω θα εμφανίσει ακτινογραφικά

Read More

Τι είναι η αρθροσκόπηση γόνατος;

Η αρθροσκόπηση είναι μια ασφαλής χειρουργική μέθοδος.  Είναι ελάχιστα επεμβατική και επιτρέπει στον ορθοπαιδικό σας,

Read More

Τι είναι ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμο

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι βασικό σταθεροποιητικό στοιχείο του γόνατος εμποδίζοντας την αυξημένη μετακίνησή

Read More

Τι λάθη κάνουμε συνήθως όταν γυμναζό

Τα συχνότερα λάθη που κάνουμε είναι: Οχι καλή προθέρμαση (5-10¨ ποδήλατο ή γρήγορο περπάτημα), όχι διατάσεις στις βασικές μυικές ομάδες, σηκώνουμε

Read More

FACEBOOK