Total Knee and Hip Replacement: what is new

Σε γόνατα ή ισχία με προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα, δηλαδή καταστροφή της άρθρωσης, ο πόνος και ο περιορισμός της κινητικότητας είναι τα βασικά συμπτώματα.
Η μόνη λύση είναι η ολική αρθροπλαστική δηλαδή η αντικατάσταση της άρθρωσης με μεταλλικά εμφυτεύματα ανάμεσα στα οποία παρεμβάλλεται πολυαιθυλένιο.


Εξελίξεις στην ολική αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου αποτελούν η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών για μεγαλύτερη ακρίβεια, (navigation) οι τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας με μικρότερες τομές και μικρότερο ιστικό τραυματισμό και η ανάπτυξη υλικών όπως τα κεραμικά για μεγαλύτερο χρόνο αντοχής των υλικών. Η ρομποτική χειρουργική όπως ο βραχίονας Maco αυξάνει την ακρίβεια των οστικών κοψιμάτων σε ένα μόνο είδος επέμβασης με μικρό εύρος εφαρμογής, δηλαδή τη μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική και έχει και μεγάλο κόστος.
Η ολική αρθροπλαστική γόνατος  έχει σκοπό  την φυσιολογική κίνηση κάμψης και έκτασης που επιτελείται εκατό φορές το λεπτό κατά τη βάδιση, χωρίς πόνο. Η πρώτη τέτοια επέμβαση έγινε το 1968 και σήμερα μόνο στις ΗΠΑ γίνονται περίπου 270.000 επεμβάσεις το χρόνο.
Σήμερα η πλέον εξελιγμένη τεχνική για την ολική αρθροπλαστική γόνατος  είναι η πλήρως εξατομικευμένη πρόθεση ανά φύλο (άνδρας, γυναίκα) και με βάση τις ανατομικές ιδιαιτερότητες όχι μόνο του γόνατος αλλά του ανατομικού άξονα όλου του κάτω άκρου κάθε ασθενή. Αναλυτικά:
Έχει αποδειχθεί  ότι τα γυναικεία και αντρικά γόνατα είναι διαφορετικά όχι τόσο λόγω μεγέθους αλλά κυρίως λόγω σχήματος. Το γυναικείο μηριαίο οστούν έχει περισσότερο τραπεζοειδές σχήμα και είναι στενότερο από το αντρικό. Η γυναικεία επιγονατίδα έχει διαφορετική τροχιά κίνησης λόγω μεγαλύτερης γωνίας Q απ’ ότι στους άντρες. Επίσης διαφορετική ανατομία παρουσιάζει η πρόσθια επιφάνεια των μηριαίων κονδύλων οπότε είναι διαφορετικά και τα κοψίματα που πρέπει να γίνουν σε πάχος και σε πλάτος.
Η χρήση  μηριαίας πρόθεσης  διαφορετικής για άντρες και γυναίκες λύνει αυτά τα προβλήματα. Φανταστείτε όμως πόσο πιο προσωποποιημένη και εξατομικευμένη ανά ασθενή γίνεται η τεχνική αντικατάστασης γόνατος όταν βασίζεται όχι μόνο στο φύλο αλλά και στις ανατομικές ιδιαιτερότητες που έχει ο καθένας μας. Πως τις αναγνωρίζουμε αυτές με ακρίβεια; Κάνουμε αξονική τομογραφία ολόκληρου του κάτω άκρου (ισχίου, γόνατος και ποδοκνημικής) με βάση καθιερωμένο πρωτόκολλο που χρησιμοποιεί η εταιρεία βιοτεχνολογίας στο Βέλγιο που συνεργαζόμαστε και εφαρμόζει στον αξονικό τομογράφο του πιστοποιημένου νοσοκομείου μας.
Τα αποτελέσματα στέλνονται στο Βέλγιο και σύντομα επιστρέφεται στον ορθοπαιδικό χειρουργό πλήρης ανάλυση του χειρουργείου το οποίο θα γίνει. Δηλαδή γνωρίζουμε από πριν το ακριβές μέγεθος του εμφυτεύματος που θα χρησιμοποιήσουμε κατά την επέμβαση, το βάθος των οστικών κοψιμάτων, τη στροφή του μηριαίου, τη ραιβότητα/ βλαισότητα και την επιθυμητή οπίσθια κλίση (slope). Έτσι μας αποστέλλονται τα εξατομικευμένα ανά ασθενή εργαλεία και το πρόπλασμα – οδηγός της πρόθεσης που θα χρησιμοποιήσουμε.
Άρα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου γνωρίζοντας από πριν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και έχοντας τα κατάλληλα εργαλεία ελαττώνουμε το χειρουργικό χρόνο και τη χρήση μεγάλου αριθμού εργαλείων μειώνοντας έτσι το ποσοστό φλεγμονής. Επίσης δεν χρειάζεται πια να τοποθετήσουμε στειλεό στον μηριαίο  αυλό ελαττώνοντας έτσι την αιμορραγία. Και φυσικά επιτυγχάνουμε πλήρως ανατομικά εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος και  είναι η εξέλιξη της ηλεκτρονικά καθοδηγούμενης επέμβασης (navigation) και της ρομποτικής  χειρουργικής στο γόνατο.
Στην ολική αρθροπλαστική ισχίου η νεώτερη εξέλιξη έγκειται στη χρήση βιταμίνης Ε στο πολυαιθυλένιο της  πρόθεσης.
Είναι γνωστό ότι ο κύριος μηχανισμός φθοράς του πολυαιθυλενίου είναι η οξείδωση που οδηγεί σε οστεόλυση και αποτυχία του εμφυτεύματος.
Η τεχνική την οποία εφαρμόζουμε είναι η ελάχιστα επεμβατική προσθία έξω  ALMIS (Αnterolateral Minimally Invasive Surgery). Πρόκειται για μια τεχνική με μικρή τομή, χωρίς την εφαρμογή έλξης όπως στην τεχνική AMIS οπότε εκλείπουν προβλήματα όπως κάκωση του μηροδερματικού νεύρου και η έκθεση σε ακτινοβολία ενώ διατηρείται η κατάφυση των απαγωγών του ισχίου μυών, βασικών σταθεροποιητών της άρθρωσης.
Χρησιμοποιείται μια μικρή τομή διαμέσου του μεσομυίου διαφράγματος μεταξύ του μέσου γλουτιαίου και του τείνοντα την πλατεία περιτονία.
Έτσι έχουμε άριστη αποκάλυψη της άρθρωσης με ακέραιο τον οπίσθιο θύλακο ελαχιστοποιώντας το ποσοστό οπισθίου εξαρθρήματος. Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα και παραμένει στο νοσοκομείο για 4- 5 ημέρες.
Η επέμβαση είναι ελάχιστης επεμβατικότητας  με άριστα αποτελέσματα και με υλικά που διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ότι γνωρίζαμε έως τώρα.

Τσούκας  Δημήτριος

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής  Αθλητικών Κακώσεων Νοσοκομείου Mediterraneo

www.tsoukas-ortho.gr

Τηλ. Επικοινωνίας: 6945394686

FAQs

Βοηθάει η άσκηση στην αρθρίτιδα;

Η άθληση όταν γίνεται σωστά βελτιώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας μέσω: αύξησης του εύρους κίνησης της άρθρωσης, αύξηση της μυϊκής δύναμης, αύξηση της μυϊκής

Read More

Θα επανέλθω πλήρως;

Μετά απο ένα άριστο πρόγραμμα αποκατάστασης και εφόσον ο ασθενής ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του ιατρού και του φυσικοθεραπευτή του,

Read More

Θέλει χειρουργείο;

Το βασικό κριτήριο για το αν χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση η όχι ο τραυματισμός αυτός δεν είναι αν η ρήξη του ΠΧΣ είναι πλήρης η μερική αλλά

Read More

Μπορεί να καθύστερήσει η επιστροφή μ

Δεν επιστρέφουν όλοι γρήγορα σε καθημερινές δραστηριότητες μετά από αρθροσκοπική επέμβαση γόνατος. 

Read More

Ποιά είναι τα σημάδια της υπερκόπωση

Η υπερβολή μπορεί να οδηγήσει σε υπερκόπωση στην παθολογική εκείνη κατάσταση δηλαδή που ο οργανισμός δεν μπορεί να ανανήψει από την άσκηση.  Τα σημάδια που θα σας κάνουν να καταλάβετε ότι κάπου το παρακάνετε, είναι τα εξής:

Read More

Ποιές είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Η αρθροσκόπηση είναι μια ασφαλής επεμβατική πράξη.  Συζητήστε ό,τι σας προβληματίζει με τον αναισθησιολόγο.  Όπως σε όλες τις επεμβάσεις όμως, υπάρχει ένας

Read More

Πόσο μένω στο νοσοκομείο;

Συνήθως την παραμονή ή το πρωί της επέμβασης θα κάνετε αιματολογικές εξετάσεις, ηλεκτροκαρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος,

Read More

Πότε η γυμναστική είναι ασφαλής και

Ένα πρόγραμμα εξάσκησης για να είναι ασφαλές και ωφέλιμο πρέπει να βασίζεται στις εξής παραμέτρους:

Read More

Πώς γίνεται το χειρουργείο;

Η επέμβαση γίνεται αρθροσκοπικά με τη χρήση μοσχεύματος (δηλαδή άλλων τενόντων) απο τον ίδιο τον ασθενή, κυρίως οπισθίων μηριαίων (ημιτενοντώδη-ισχνό)

Read More

Πως εκδηλώνεται;

Τα οστά στις βασικές αρθρώσεις καλύπτονται από χόνδρο (αρθρικό ή υαλοειδή) για να αποφεύγονται οι φθορές κατά την κίνηση της άρθρωσης. 

Read More

Πώς σπάει ο χιαστός;

Ο βασικός μηχανισμός ρήξης του είναι αυτός που η κνήμη παραμένει “κολημένη” στο έδαφος ενώ το υπόλοιπο σώμα συνεχίζει την κίνηση στροφής του. 

Read More

Σε τι βοηθάει η αρθροσκόπηση στο γόν

Βοηθάει στην αντιμετώπιση:

Read More

Τι άλλα όπλα έχουμε στην αντιμετώπισ

Εκτός από την σωστή άσκηση άλλα όπλα στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας είναι αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενέσεις ενδαρθρικές υαλουρονικού οξέος, σκευάσματα χονδροϊτίνης-γλυκοζαμίνης και

Read More

Τι είναι αρθρίτιδα;

Η οστεοαρθρίτιδα είναι από τις συχνότερες παθήσεις αφού περισσότερο από το 70% των ανθρώπων, 65 ετών και άνω θα εμφανίσει ακτινογραφικά

Read More

Τι είναι η αρθροσκόπηση γόνατος;

Η αρθροσκόπηση είναι μια ασφαλής χειρουργική μέθοδος.  Είναι ελάχιστα επεμβατική και επιτρέπει στον ορθοπαιδικό σας,

Read More

Τι είναι ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμο

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι βασικό σταθεροποιητικό στοιχείο του γόνατος εμποδίζοντας την αυξημένη μετακίνησή

Read More

Τι λάθη κάνουμε συνήθως όταν γυμναζό

Τα συχνότερα λάθη που κάνουμε είναι: Οχι καλή προθέρμαση (5-10¨ ποδήλατο ή γρήγορο περπάτημα), όχι διατάσεις στις βασικές μυικές ομάδες, σηκώνουμε

Read More

FACEBOOK