Arthroscopic treatment for knee osteoarthritis

Οι αρθροσκοπικές επεμβάσεις επιτελούνται συχνά στην οστεοαρθρίτιδα γόνατος η αποτελεσματικότητά τους όμως δεν είναι δεδομένη.

Πολλές εργασίες (Bert, Harwin, McGinley κλπ) εμφανίζουν ευεργετικά αποτελέσματα, άλλες (Moseley, Gibson, Dervin κλπ) όμως αναφέρουν μικρά, καθόλου ή προσωρινά θετικά αποτελέσματα. Η σύγκριση των εργασιών αυτών είναι δύσκολη λόγω των διαφορετικών χειρουργικών τεχνικών και των κριτηρίων αξιολόγησης.

Η βάση για την επιλογή αρθροσκοπικής επέμβασης στην οστεοαρθρίτιδα είναι το γεγονός ότι αυξάνοντας τον λειτουργικό χώρο της άρθρωσης χειρουργικά και διατηρώντας τον μετά κατά την αποκατάσταση, θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση συμπτωμάτων ελαττώνοντας τις δυνάμεις επαφής που δέχεται η άρθρωσης.

Η ιδανική ένδειξη για αρθροσκοπικό καθαρισμό αποτελεί ο ασθενής νεώτερης ηλικίας, χωρίς προηγούμενες επεμβάσεις (μηνισκεκτομή) και γωνιακή παραμόρφωση μικρότερη των 5ο , χωρίς ανταπόκριση στη συντηρητική αγωγή (NSAID’s, φυσικοθεραπείες, ελάττωση ΣΒ κλπ, ενδαρθρικές εγχύσεις κλπ).

Γενικά πτωχά αποτελέσματα αναφέρονται για επεμβάσεις σε γόνατα με σημαντική οστεοαρθρίτιδα (στάδιο ≥ 2 κατά Kellgren- Lawrence) όπως ορίζεται από ακτινολογικά ευρήματα. Οι Yang and Nisonson αναφέρουν ποσοστό επιτυχίας 36% (οι Baumgaertnet και συν.: 33%) επεμβάσεων σε ασθενείς με βαρεία οστεοαρθρίτιδα.

Ο J.R. Steadman (Arthroscopy, vol. 23, No 9, 2007: pp 948-955) αναφέρει ότι σε 865 αρθροσκοπήσεις ακόμα και σε ασθενείς με βαρεία οστεοαρθρίτιδα (στάδιο 3 ή 4 κατά Kellgren Lawrence) τα πτωχά αποτελέσματα αφορούσαν κυρίως μεγάλη ηλικία (›64 ετών) και παρουσία οστεοχόνδρινων βλαβών: kissing lesions.

Οι Moseley και συν. (N. Engl. J. Med. 2002, 347: 81-88) αναφέρουν ότι η αρθροσκοπική έκπλυση ή καθαρισμός οστεοαρθριτικών γονάτων έχουν μόνο placebo αποτέλεσμα.

Σημείο προσοχής αποτελεί ότι η εργασία του Moseley αφορά οστεοαρθριτικά γόνατα γενικά και όχι στα αποτελέσματα αρθροσκόπησης για ρήξη μηνίσκου επί εδάφους οστεοαρθρίτιδος.

Οι Seony-Il Bin και συν. (Arthroscopy, vol 24, No 3, 2008: 264-268) αναφέρουν βελτίωση των συμπτωμάτων ασθενών με βαρεία οστεοαρθρίτιδα έσω διαμερίσματος μετά από αρθροσκοπική μηνισκεκτομή, έχοντας καλό μηχανικό άξονα κάτω άκρου και όχι εξάλειψη (‹2mm) έσω μεσάρθριου διαστήματος.

Ο John C. Richmond (Associate Editor Arthroscopy) σε πρόσφατο άρθρο του (2010) αναφέρει χαρακτηριστικά: «πιστεύω ακράδαντα ότι η αρθροσκοπική μερική μηνισκεκτομή για τραυματική ρήξη μηνίσκου σε γόνατο με καλό άξονα και μέχρι μέτρια (Στάδια 1,2 κατά Kellgren Lawrence) οστεοαρθρίτιδα και έντονο μηνισκικό πόνο, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα».

 

 Ενδείξεις αρθροσκοπικής επέμβασης σε ΟΑ γόνατος

– Επίμονος μηχανικός (μηνισκικός) πόνος παρόλη την 3μηνη συντηρητική αγωγή

– Μηνισκικός πόνος κυρίαρχος του αρθριτικού (σαφής ευαισθησία μεσαρθρίου, θετικές μηνισκικές δοκιμασίες)

– Ο μηχανικός άξονας βρίσκεται στο έξω μισό του έσω κνημιαίου plateau (ή μέχρι 5ο ραιβότητα-βλαισότητα)

– Όχι παραμόρφωση ραιβότητας κατά τη βάδιση

– Όχι εξάλειψη μεσαρθρίου διαστήματος (προσθιοπίσθια ακτινογραφία σε όρθια θέση και σε 45ο κάμψη)

– Γενική κατάσταση υγείας ασθενούς, επίπεδο δραστηριότητας, επιθυμία άθλησης

– Όχι προηγούμενες μηνισκεκτομές

 

Ασθενείς με κακό μηχανικό άξονα και βαρεία ΟΑ παρουσιάζουν κατά 73% (Harwin St. και συν.) καμία βελτίωση ή και επιδείνωση των συμπτωμάτων τους μετά από αρθροσκοπική επέμβαση.

48,8% θα χρειαστούν TKR στην μετεγχειρητική περίοδο.

Ένδειξη αρθροσκοπικής επέμβασης αποτελεί και το ελαττωμένο εύρος κίνησης του γόνατος (ασθενείς με έλλειμα έκτασης και πρόσθιο άλγος) λόγω στένωσης μηριαίας εντομής ή κυρίως οστεόφυτου πρόσθιας έσω επιφάνειας κνήμης

 

Προεγχειρητικός Έλεγχος

– ΑΡ με τα γόνατα σε έκτασης

– ΡΑ σε όρθια θέση σε 45ο κάμψη

– Profile

– Κατ’ εφαπτομένη επιγονατίδων σε 30ο και 60ο κάμψη

– Ακτινογραφία όλου του κάτω άκρου

– MRI

 

Χειρουργική Τεχνική

– Διάταση αρθρικού θυλάκου με διαδοχική έγχυση και αναρρόφηση (προσοχή όχι ρήξη), καλή έκπλυση άρθρωσης

– Μερική μηνισκεκτομή: Διατήρηση όσο το δυνατό περισσότερο μηνισκικού υλικού

– Αφαίρεση σωμάτων

– Καθαρισμός ασταθών χόνδρινων flaps (shaver, ξέστρα)

– Μερική υμενεκτομή (ραδιοσυχνότητα) επί υμενίτιδας

– Λύση συμφύσεων υπερεπιγονατιδικού χώρου, προσπάθεια απελευθέρωσης εκτατικού μηχανισμού

– Συμφύσεις ή plica στο πρόσθιο διαμέρισμα (μεταξύ επιγονατιδικού τένοντα και πρόσθιας κνημιαίας επιφάνειας) λύνονται με ραδιοσυχνότητα

– Αφαίρεση οστεόφυτων αν προκαλούν στένωση μηριαίας εκτομής ή περιορίζουν την έκταση ή βρίσκονται στην επιγονατίδα και προκαλούν πρόσκρουση στην τροχιλιά ή πόνο.

– Σημαντική η καλή αιμόσταση.

 

Αποκατάσταση

Στόχοι: διατήρηση κινητικότητας, διατήρηση όγκου άρθρωσης, αποφυγή συμφύσεων και μετά η μυϊκή ενδυνάμωση. Απαγορεύονται αυστηρά ασκήσεις που προκαλούν πόνο.

Πρώτη φάση: Ασκήσεις παθητικής και ενεργητικής υποβοηθούμενης διατήρησης -αύξησης εύρους κίνησης.

Διατάσεις. Βακτηρίες (PWB) για 2 εβδομάδες. CPM για 1η εβδομάδα.

Κινητοποίηση εκτατικού μηχανισμού.

Ισομετρικές τετρακεφάλου – οπ. μηριαίων.

Στατικό ποδήλατο.

 

Δεύτερη φάση: Αρχίζει την 6η μετεγχειρητική εβδομάδα.

Περπάτημα σε κυλιόμενο τάπιτα με κλίση 7%-12%.

Minisquats. Ενδυνάμωση με λάστιχα.

 

Τρίτη φάση: Αρχίζει τον 3ο μετεγχειρητικό μήνα. Πλήρης ενδυνάμωση και επιστροφή σε άθληση.

Μετεγχειρητική ενδαρθρική έγχυση υαλουρονικού οξέως (3 εγχύσεις) για 3 εβδομάδες με καλά αποτελέσματα (P.M. Zietz και H. Sele snick Arthroscopy, vol 24, No 4, 2008: pp 416-422).

Ενθαρυντικά αποτελέσματα (ακόμα σε εξέλιξη – απαιτείται μεγαλύτερη τεκμηρίωση) με χρήση αυτόλογων αυξητικών παράγοντων (A.C.P.).

FAQs

Βοηθάει η άσκηση στην αρθρίτιδα;

Η άθληση όταν γίνεται σωστά βελτιώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας μέσω: αύξησης του εύρους κίνησης της άρθρωσης, αύξηση της μυϊκής δύναμης, αύξηση της μυϊκής

Read More

Θα επανέλθω πλήρως;

Μετά απο ένα άριστο πρόγραμμα αποκατάστασης και εφόσον ο ασθενής ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του ιατρού και του φυσικοθεραπευτή του,

Read More

Θέλει χειρουργείο;

Το βασικό κριτήριο για το αν χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση η όχι ο τραυματισμός αυτός δεν είναι αν η ρήξη του ΠΧΣ είναι πλήρης η μερική αλλά

Read More

Μπορεί να καθύστερήσει η επιστροφή μ

Δεν επιστρέφουν όλοι γρήγορα σε καθημερινές δραστηριότητες μετά από αρθροσκοπική επέμβαση γόνατος. 

Read More

Ποιά είναι τα σημάδια της υπερκόπωση

Η υπερβολή μπορεί να οδηγήσει σε υπερκόπωση στην παθολογική εκείνη κατάσταση δηλαδή που ο οργανισμός δεν μπορεί να ανανήψει από την άσκηση.  Τα σημάδια που θα σας κάνουν να καταλάβετε ότι κάπου το παρακάνετε, είναι τα εξής:

Read More

Ποιές είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Η αρθροσκόπηση είναι μια ασφαλής επεμβατική πράξη.  Συζητήστε ό,τι σας προβληματίζει με τον αναισθησιολόγο.  Όπως σε όλες τις επεμβάσεις όμως, υπάρχει ένας

Read More

Πόσο μένω στο νοσοκομείο;

Συνήθως την παραμονή ή το πρωί της επέμβασης θα κάνετε αιματολογικές εξετάσεις, ηλεκτροκαρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος,

Read More

Πότε η γυμναστική είναι ασφαλής και

Ένα πρόγραμμα εξάσκησης για να είναι ασφαλές και ωφέλιμο πρέπει να βασίζεται στις εξής παραμέτρους:

Read More

Πώς γίνεται το χειρουργείο;

Η επέμβαση γίνεται αρθροσκοπικά με τη χρήση μοσχεύματος (δηλαδή άλλων τενόντων) απο τον ίδιο τον ασθενή, κυρίως οπισθίων μηριαίων (ημιτενοντώδη-ισχνό)

Read More

Πως εκδηλώνεται;

Τα οστά στις βασικές αρθρώσεις καλύπτονται από χόνδρο (αρθρικό ή υαλοειδή) για να αποφεύγονται οι φθορές κατά την κίνηση της άρθρωσης. 

Read More

Πώς σπάει ο χιαστός;

Ο βασικός μηχανισμός ρήξης του είναι αυτός που η κνήμη παραμένει “κολημένη” στο έδαφος ενώ το υπόλοιπο σώμα συνεχίζει την κίνηση στροφής του. 

Read More

Σε τι βοηθάει η αρθροσκόπηση στο γόν

Βοηθάει στην αντιμετώπιση:

Read More

Τι άλλα όπλα έχουμε στην αντιμετώπισ

Εκτός από την σωστή άσκηση άλλα όπλα στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας είναι αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενέσεις ενδαρθρικές υαλουρονικού οξέος, σκευάσματα χονδροϊτίνης-γλυκοζαμίνης και

Read More

Τι είναι αρθρίτιδα;

Η οστεοαρθρίτιδα είναι από τις συχνότερες παθήσεις αφού περισσότερο από το 70% των ανθρώπων, 65 ετών και άνω θα εμφανίσει ακτινογραφικά

Read More

Τι είναι η αρθροσκόπηση γόνατος;

Η αρθροσκόπηση είναι μια ασφαλής χειρουργική μέθοδος.  Είναι ελάχιστα επεμβατική και επιτρέπει στον ορθοπαιδικό σας,

Read More

Τι είναι ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμο

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι βασικό σταθεροποιητικό στοιχείο του γόνατος εμποδίζοντας την αυξημένη μετακίνησή

Read More

Τι λάθη κάνουμε συνήθως όταν γυμναζό

Τα συχνότερα λάθη που κάνουμε είναι: Οχι καλή προθέρμαση (5-10¨ ποδήλατο ή γρήγορο περπάτημα), όχι διατάσεις στις βασικές μυικές ομάδες, σηκώνουμε

Read More

FACEBOOK